Bream versus Williams

Fiecare dintre cei doi reprezintă două stiluri de ciupit corzile. Este o întreagă dispută privitoare la mîna dreaptă în lumea chitariştilor. Sînt diverse şcoli de atac asupra corzilor. Iată-i pe cei doi venind cu două stiluri diferite de emitere a sunetului. Nu numai construcţia diferită a celor două instrumente produce sunetul diferit, ci şi felul în care coarda este ciupită, atac în unghi direct, atac prin alunecare pe unghie, cu vîrful degetului, ca la lăută (fără unghii).

Spectaculoşi amîndoi!

Mă întrebaţi ce prefer eu? Williams!
La Williams degetele stau încovoiate, suspendate în unghi de 90 de grade peste faţa chitării, la Breams,în unghi de 45, uitaţi-vă la mişcarea policelui, la Williams policele se mişcă independent, dar la Breams, datorită poziţiei mînii, trebuie să mişte din cot.
Degetul mic (aici este o întreagă poveste la care voi reveni) la Breams are rol de distanţator şi sprijin, pe cînd la Williams are rolul de „coadă de veveriţă”.
Williams îşi modifică înclinaţia spre spate, spre căluş, pentru sprijin şi nuanţă, după cum se vede în concertul pentru lăută de Vivaldi îşi modifică poziţia faţă de rozetă.
Mîna lui Williams tresaltă, se distanţează de faţa chitării, saltă în ciupire, mîna lui Breams rămîne arestată la sol, controlînd unele nuanţe mult mai bine, mai ales staccatto pentru că este tot timpul în contact. Uitaţi-vă la parcursul de başi de la sfîrşit.
La Breams se simte lăutistul din el, unele apucături de acolo vin. Williams este doar chitarist.
Trebuie să recunoaşteţi că filmarea este impecabilă.

Mihai Babii dezvoltă acum, după împlinirea vîrstei de 70 de ani, o nouă tehnică pe care o studiază cu elevii săi din Chicago. La mulţi ani şi succes! Ne-a pus şi pe mine şi pe Iulian, eu, copilul lui de pripas la chitară şi Iulian, ginerele lui, tocmai cînd îi sărbătoream vîrsta, după suflarea tortului, la o tură de rupt unghii pe cele două Ramirezuri pe care le-am găsit prin casă 🙂 Distractiv şi instructiv!

Ştiţi care este partea bună cu muzicienii şi păstorii şi profesorii şi alte cîteva categorii de profesionişti vocaţionali (medicii?)? Cu cît îmbătrînesc devin mai buni, ca vinul!

3 răspunsuri to “Bream versus Williams”

 1. Daniel Buda Says:

  http://www.stupidvideos.com/tv/homepage_1/Guitar_Impossible/#229749

 2. Flautul fermecat Says:

  Excelente explicaţiile! Te-ai gandit la o pagina separata pentru astfel de explicatii?

 3. Marius David Says:

  Flautu, da, interesantă idee, nu m-am gîndit, dar voi cloci asupra ei.

  Daniel, interesantă abordare… 🙂

  am făcut o chestie de genul acesta pe cd-ul meu vechi, cînd la trei instrumente pe suprapunere, bass, chitara armonie, chitară electrică. A fost o joacă super!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: