Am intrat din nou în Hora

Zilele trecute scriam despre suprizele plăcute pe care le-am avut la Hora S.A. Am revenit.

top_ro

Am intrat în magazinul de la poarta fabricii de astă dată ca un copil într-un magazin cu jucării. Am pierdut şirul minutelor, zecilor de minute şi s-au făcut pînă la urmă patru ore de încercat chitări începînd de la starul Regun SM 20-ul,  asupra căruia voi reveni, fostul Crystal SM 10-le, care este la un preţ de spargere de piaţă avînd în vedere faptul că este mahon spate şi eclise şi molid faţa. M-am lăsat tentat şi de Eco GS200, molid-cires-paltin.

De ce sînt atît de entuziasmat?

1. Pentru că am măsurat notele cu un acordor special cromatic şi din poziţia 1 la poziţia 12 nici una dintre chitările încercate nu falsa. Rarissim lucru. Admira mea, fosta mea chitară construită în Spania trăda încă de la VII. Celălalte Reghinuri vechi pe care le-am văzut şi auzit rar duceau sunetul curat pînă în IX.

2. Pentru că, avînd în vedere materialele introduse în instrument preţul este imbatabil. Gîndiţi-vă la Regun, spre exemplu, spatele şi eclisele de palisandru, nu placaj, solid wood, faţa de cedru, granulaţie medie, gîtul din mahon sau cedru, limba din abanos curat, fără vopseluri pe el (de cîte ori am cîntat pe chitări noi şi mi s-au înnegit degetele de la vopseaua neagră de pe griff), căluşul şi prăguşul din os, nu din plastic. Lăcuirea este impecabilă, finisajele, mai mult decît poţi spera de la o comunitate de lucru românească. Eu aş cumpăra cît mai multe instrumente, în special viorile de maestru, violoncele profesionale şi aş face stoc. Le-aş vinde după 10 ani cînd Hora îşi va fi recuperat complet numele.

3. Pentru că în magazin am găsit şi alte produse, dar tot la preţuri imbatabile. Corzi Savarez, contrabărbii, huse şi cutii de chitări, doze, accesorii. Merită să faci un drum de la Oradea la Reghin, faci cumpărăturile, te întorci înapoi, iei şi o masă pe drum şi ieşi mai ieftin decît dacă iei produse de la magazinele din preajmă. Se înţelege, dacă ai de făcut cumpărături mai multe.

Oricum, deocamdată este prea frumos să fie adevărat….

Am cumpărat cîte ceva de la Reghin şi vă ţin la curent cu felul în care evoluează-involuează în timp ce am cumpărat…

Pînă atunci trebuie să fac cîteva corecţii la primul articol.

Cu permisiunea dînşilor, cei care m-au însoţi şi întîmpinat în intreprindere sînt următorii: Ec. Hărăpescu Gabriel, manager de vînzări resposabil pe România, cel care a venit prima dată pentru a ne prelua instrumentele este ing. Man Dorin, Director Tehnic, apoi, cel care a făcut evaluarea tehnică este ing. Fărcaş Florin, proiectant chitare, mandoline, iar cel care ne-a întîmpinat în hala de producţie a fost sef sector Milăsan Nicolae. Toate acestea, cu discreta complicitate a ing. Nicolae Bâzgan, directorul general, care, din cîte se vede, este primul responsabi pentru ce se întîmplă la Hora S.A.

87 răspunsuri to “Am intrat din nou în Hora”

 1. ioan daniel Says:

  in cer vom canta si la instrumente?

 2. Marius David Says:

  draga Ioan Daniel, mai mult ca sigur, caută în Apocalipsa „alăutele lui Dumnezeu”.

  Acest genitiv poate fi de proprietate, genitivul apartenenţei, dar ce-ar fi dacă ar fi genitivul de autor, alăutele făcute de Însuşi Dumnezeu?

 3. Virgil C. Says:

  M-ai convins.Am ceva vreme de cand caut chitara care mi se potriveste cel mai bine, la cele romanesti recunosc ca nu m-am prea gandit. Pana acum.

  Problema mea este ca desi sustii ca preturile sunt imbatabile, nu am nici o posibilitate sa le compar cu cele de aici (Germania), deoarece pe situl Horia nu sunt afisate preturile.

  Ai putea sa imi spui pretul unei Regun SM 20, sau Eco GS200?
  M-ar ajuta enorm in luarea unei decizii.

 4. Flautul fermecat Says:

  Domnu Cruceru,
  problema este cu evoluţia lemnului in timp.
  Sa vedem ce se intampla cu instrumentul peste 10 ani,
  oricum am inteles ca s-a marit garantia la doi ani.

  Problema cu lemnul de REghin este ca este uscat rapid, nu este uscat in timp si atunci lemnul lucrează.

  Va doresc succes!

 5. nu conteaza Says:

  Ref la comentariul lui „flautul fermecat” , poti sa justifici ca lemnul folosit la Hora este uscat rapid? si ca nu este uscat in timp? asa pot spune si eu ca nu stiu ce marca de masini iese pe poarta cu vopseaua inca proaspata, neuscata, sa ma exprim asa mai „brut”, multi isi dau fel de fel de pareri despre instrumentele de la hora iar daca ii intrebi ce instrument au avut pe mana si l-au incercat…. dau din colt in colt si incearca intr-un fel sa o „dreaga”. cititi printre randuri si intelegeti ce trebuie !

 6. elisa Says:

  Daca da Domnul sa ajung in cer,siguuuuuuuuuuur veti canta acolo la chitara! .:)

 7. Flautul fermecat Says:

  draga nu conteaza, nu stiu de ce esti asa de inflamat. Se pare ca esti unul dintre cei care lucreaza acolo. Altfel n-ai reactiona asa.
  Atunci ai un avantaj si un dezavantaj.
  Aperi fabrica dar stii cel mai bine ce se intampla acolo.
  Te cred pe cuvant 🙂
  Oricum, ca unul care lucrez in domeniu, am vazut la colegii mei violoncelisti instrumente facute la Reghin foarte bune, reusite.
  Ce sa mai spun de vremea in care traia maestrul Boianciuc…

 8. Flautul fermecat Says:

  Inca ceva: n-am vurt sa jignesc pe nimeni… Scuze!

 9. Marius David Says:

  Draga Nuconteaza, am mai auzit asta cu uscatul şi cu graba.
  Singura modalitate este ca oamenii să se convingă treptat. Eu am ales să încerc. Să văd ce se va alege de experimentul meu.
  Cred că trebuie să luptăm pentru impunerea numelor româneşti, dar nu aşa cum se face cu Dacia, prin protecţionism, ci prin calitate, prin competiţie autentică.

  Eu am ales să sprijin Hora tocmai pentru că văd că ia drumul Opelului, făcînd lucruri mai bune, la preţuri decente, luptînd pentru recrearea Brandname-ului.

  Să sperăm că este de bine.

 10. ionut Says:

  Domnule David, multumesc pentru aceste ‘anunturi’, m-ati convins sa cumpar o chitara facuta la Reghin fara sa am regrete daca nu ar fi fost mai bine sa achizitionez o chitara de marca in strainatate, ceva gen Cuenca, Alhambra, Admira, Manuel Rodriguez etc.

 11. ionut Says:

  Inca nu am cumparat chitara, pt ca nu am revenit in tara. As avea o intrebare. Credeti ca ar fi mai avantajos de cumparat direct de la fabrica decat dintr-un magazin de desfacere? Dvs mentionati 800 RON (pentru Hora Ragun banuiesc), in timp ce cei de la magazinul Rapsodia din Bucuresti mi-au zis ca ar costa 970 RON.. Pana la urma, tinand cont de costurile transportului, tot cam acolo as ajunge, plus timpul petrecut cu drumul..

 12. ionut Says:

  in legatura cu chitara Dvs Admira cred ca o explicatie este ca probabil nu ati achizitionat un model din gama superioara Admira. E drept ca pretul unei din gama varf de lance este foarte scumpa, spre 500-1000 de euro. Din cele citite pe forumuri straine, Alhambra este chiar o chitara de foarte buna calitate, insa si pretul e pe masura. Evident, existapreturi cat de cat accesibile pentru o calitate medie si preturi mari si foarte mari pentru top quality.
  ceea ce ma incanta la chitarile Hora, din ceea ce relatati, este ca toate chitarele testate au avut performante excelente 🙂
  Va multumesc inca odata pentru informatie si pentru inlaturarea suspiciunii pe care o aveam aproape fata de toate produsele fabricate in Romania. Ce bine ca mai exista si exceptii! 🙂

 13. Ionut Says:

  Multumesc pentru pretioasele sugestii. De abia in luna mai voi veni in tara si voi putea intra in posesia admirabilei chitari. Pana atunti, toate cele bune si Doamne ajuta!

 14. Marius David Says:

  Ionut, am discutat si cu domnul Sabau si cu domnul Gyorgy Lorincz si mi-au confirmat faptul ca Hora Regun suna excelent in raport cu pretul. Iata inca doua opinii autorizate, un lutier si un profesor de chitara clasica

 15. Ionut Says:

  ce mai, m-ati convins! stiti ceva si despre chitarile facute din lemn de cires sau de nuc? multumesc

 16. Gabriel Harapescu Says:

  Cateva completari, regunul are „replica” in varianta de furnir pe SM 40, iar chitara cristal are „replica” pe SM 30. Pentru preturi va rog mail la adresa fabricii. Optional doze fishman, detalii privind preturi numail pe mail

 17. Gabriel Harapescu Says:

  Si mai exista variante limitate, gen SM 4, este un Spaniol II complet natur, lac lucios, evident ca mai sunt modele comparabile cu regunul, de genul Sm 60, Sm 70, eventual Dl. Cruceru cand mai are timp poate veni la Reghin si le va putea vedea, cred ca este obiectiv sa se pronunte el, pentru ceilalti eu as fi subiectiv.

 18. Marius David Says:

  Domnu Gabriel Harapescu,

  Mulţumim de lămuriri, astăzi am prezentat Regunul din nou altcuiva şi a fost „şocat” de sunet.

  Şi replicile sună bine, eu le-am încercat pe toate, dar cel mai încîntat am fost de Cristal.

  REplicile de care vorbeşte domnul Gabriel sînt fie cu eclisele sau spatele sau faţa diferite, adică laminat, greşesc?

  Dozele Fismann sînt o achiziţie superbă, dacă cel care le achizionează ştie să le folosească la maxim de capacitate.

  Probabil curînd ne vom vedea din nou la fabricăpentru a încerca Sm 60 si 70-ul. Adesea drumurile mele prin ţară trec prin Reghin.

 19. Gabriel Harapescu Says:

  SM 30 si SM 40 sunt cu eclise si spate din furnir din mahon, respectiv palisandru. Doza Fishman capteaza sunetul odata din zona inaltatorului si a doua oara din cutia de rezonanta, avand microfon in zona egalizatorului. Am explicat in asa fel incat sa inteleaga mai multi ce presupune o doza (de fapt este putin impropriu, doza fiind piesa ce se monteaza sub inaltator)

 20. guitarschizofrenic Says:

  desi i am „promis” Vindecatorului ca nu o sa mai scriu, nu ma pot abtine macar de data asta. legat de reghin, cineva spunea de evolutia lemnului in timp. si are dreptate. chitare facute de romanillos sau daniel friederich in „cativa” ani crapa. si credeti ma lutieri de talia lor nu construiesc instrumente din orice lemn. de reghin stiu ca au resurse extraordinare de lemn. am vazut o fata de molid din depozitul lor taiat cu „ceva” ani multi in urma. instrumentele sunt foarte bune, mai ales pentru pretul la care sunt vandute. la ce cred ca mai au de lucrat din cate am vazut (cu 2 ani in urma) este finisajul, atat.

 21. Gabriel Harapescu Says:

  guitarschizofrenic : te rog sa imi spui ce modele de chitara ai tinut in mana si ce anume nu ti-a placut la finisaj

 22. Flautu fermecat Says:

  Aici are dreptate domnul Guitar, si eu am patit asta cu Reghinul.
  am fost dezamagit de finisaje.
  cAnd pui mana pe ele suna bine, chiar foarte bine, dar cum arata… asta este problema.

 23. guitarschizofrenic Says:

  pt domnul gabriel harpescu. (din nou rup tacerea sa mi fie scuzat) modelul din cate imi aduc aminte era Cristal, asa cum am specificat a fost cu aprox. 2 ani in urma, stiu ca lucrurile se imbunatatesc in timp, am vazut asta la reghinhora in ultimii ani. chitara era singura de acest fel, in magazinul de la muzica bucuresti etajul I. „lacul” era dat cam neglijent, se vedea acest lucru unde se „lega” gatul de tastiera si deasemenea gatul era putin „stramb”, dar ultima constatare se datora cred conditilor de stocare. suna incredibil pentru pretul la care era afisata. (in paranteza fie spus, cred ca costa si mai putin in alt magazin de desfacere… gen rapsodia)

 24. guitarschizofrenic Says:

  am MARE incredere in Hora, am vazut schimbarile in constructia chitarelor pe care le au facut in ultimii ani. inainte nu construiau la modelele de low price fata cu fanbracing ci cu o simpla bara armonica transversala, acum lucrurile s au schimbat. suna foarte bine. daca ar folosi si metoda gatului spaniol ar fi si mai bine, insa e adevarat costul de productie e mai mare si mai dificil un pic. chitara mea clasica e un reghinhora model de student (nu spun de care si cand a fost construita!!!!) am cumparat o de noua ceva ciudat pentru vremea aia are fata din molid, spatele placaj, nu are fanbracing ci o simpla bara transversala. suna incredibil, nu as vinde o nici daca as face rost de o chitara de 5000 de eu. (e posibil sa aiba si o valoare sentimentala!). gatul nu s a deplasat nici macar un milimetru si nu am avut nici o problema cu ea insa am avut grija intodeauna ce coarde pun pe ea si in ce conditii sta. cum spunea si domnul Marius Cruceru NU PUNETI COARDE DE METAL PE O CHITARA CLASICA! nu au trussrod si nu sunt construite pentru asemenea kg forta. asa ca va recomand si eu chitarele Hora, nu ca sunt nationalist sau ca fac propaganda! dar decat o alhambra sau un hohner mai bine un regun!

 25. Virgil C. Says:

  Deoarece vad ca pe aici semneaza cunoscatori, vreau sa intreb daca cineva are experienta cu chitarile
  Simon&Patrick.

 26. guitarschizofrenic Says:

  pentru Virgil C. nu am experienta cu simon&patrick, insa am dat un search pe google sa vad si eu despre ce e vorba (fiind intrigat de faptul ca nu am auzit de ei!). in primul rand se fabrica in canada (rezerve mari de molid!!!!)si e o companie satelit a godin guitars. modelul lor principal este dreadnought dar au si parlor uri. au chitarele impartite in patru clase, primele trei au la eclise si spate willd chery, ce se poate traduce prin visin. a patra clasa mobila ceva mai acatari mahon si palisandru insa interesant ca nu solid ci laminat. toate au molid pe fata. toate au trussrod dublu din cate am citit, limba si cordarul din palisandru. finisaje dragute insa nu complexe. preturile intre 350 si 450 de lire englezesti (nu turcesti!). din cate am citit si vazut sunt dragute. revin insa la ce am spus intodeauna nu se merita sa dai banii astia (cu toate ca nu e mult la ce ofera) daca nu faci ceva cu ea. adica sa apari undeva si sa zica lumea hmm… ce chitara e asta?

 27. Patrix Says:

  Văru Marius are un Simon and Patrick din cate stiu eu.

  Uit-o aici! Am vazut-o si in realitate.
  cu asta a inregistrat CD-ul din 1999.

  Sper ca n-am facut o prostie ca „l-am tradat”!
  Stiu ca este foarte incantat de ea. N-are lac.

 28. Patrix Says:

  Am uitat linku

  http://patratosu.wordpress.com/ce-ascult-ce-vorbesc/

 29. Patrix Says:

  http://www.simonandpatrick.com/woodlandcwspruce.htm
  asta-i

 30. guitarschizofrenic Says:

  erata… (asta se poate traduce prin am gresit!!!!) wild chery e de fapt cires prunus avium, visin este cerasus vulgaris, cu totul altceva. scuze…

 31. Virgil C. Says:

  Multumesc, guitarschizofrenic, mulltumesc, Patrix, multumesc, Marius David (nu fi aspru cu Patrix, cred ca a facut multora o bucurie dand de gol pe ce chitara canti…).

  Marturisesc ca m-am indragostit de un S&P, fata de cedru, corp de cires salbatic, chiar daca decorul nu aduce a cires, ceea ce ii da un farmec mai aparte.
  Apropos, Marius, faptul ca e lac mat, ce tricuri speciale ai pentru intretinere?
  Dar trebuie sa spun ca sunetul ei m-a legat, pur si simplu. Deschis, nemetalic, cald, ca un buchet!

 32. guitarschizofrenic Says:

  legat de ce am spus de chitarele de multi bani… parerea mea a fost dintodeauna ca daca cineva nu canta undeva (pe o scena sa zicem, sau inregistreaza) nu prea are rost sa dea banii „aiurea” ca sa se auda acasa, mai ales daca nu a ajuns la un anumit nivel la care poate diferentia sunetele. am vazut si extrema cealalta, am fost la cateva concerte de folk, sa vad o trupa cunoscuta in romania si cantau pe chitare model student cu fata din placaj de tei… mi s a parut dezinteres fata de muzica pe care o cantau chiar ei!

 33. guitarschizofrenic Says:

  buzunarul nu cred ca a fost problema folkistilor in cauza!!!!

 34. guitarschizofrenic Says:

  e prea departe reghin ul!!!!! o sa incerc un drum la rapsodia in bucuresti. in bucuresti ma duc des dar mereu pe alte drumuri. si eu as vrea sa ma lipesc de o chitara noua… ma tot gandesc la un cristal sau regun. imi place ca la rapsodia te lasa sa incerci mai multe chitare (daca au in stoc). am fost cu un amic sa isi cumpere chitara (mai demult) un dreadnought, si ne a lasat sa incercam aproape tot ce aveau „pe” modelul respectiv, vreo 10… spun asta pentru ca mi s a parut foarte frumos, in comparatie cu o experienta „nefericita” din muzica.

 35. Flautu fermecat Says:

  Nu incerca la Rapsodia, Guitarschizofrenic. Au adauos comercial foarte mare. Ti-o spun din propria experienta.
  Magazinu ala are chirie de platit si angajati.
  si eu sunt de parere sa mergi la Reghin.

  Din cate aud acum, dupa expozitia din Germania au scos ceva modele noi. Nu stiu cand vor ajunge la public.

 36. Marius David Says:

  Guitar, şi eu ţi-aş recomanda drumul la Hora.
  Crede-mă că îţi scoţi drumul.
  Şi acolo te lasă să încerci cît vrei.
  Eu ţi-aş recomanda Cristalul pentru un buzunar studenţesc sau Spaniolul Student care are solid wood.

  Un prieten a luat ceva suuuuuuuuuuuuuuuuuuperb pentru fiica lui. Un Spaniol 1 pe 2, cred, a avut de unde alege, nis -au prezentat mai multe modele, care mai de care mai tentante, tot la 1 pe 2.

  Daca ai de pus mai mult, aş merge pe REgun. are eclisa mai lata cu o idee decit Cristalul, ceea ce ii da un sunet mult mai amplu.

  Cauta combinatia cedru, palisandru, cu limba de abanos, neaparat. Exista si limba de palisadru si fata de molid, dar combinatia asta este mai reusita. Gitul de cedru…os la pragus, os la bridge.

 37. guitarschizofrenic Says:

  inteleg ca au si ei adaos, insa din cate stiu nu adauga cat adauga alte magazine…. hora e prea departe de ploiesti!!!! e posibil in 2 luni sa trec prin apropiere si daca e asa o sa fac tot posibilul sa ajung si la hora.

 38. guitarschizofrenic Says:

  aveti dreptate, o fata de cedru scoate inspiratia din om!!!!!! sau chitarist!!!! sincer si eu ma gandesc de mult la acest setup…. e setupul de topline in constructia de chitare clasice cedru/palisandru/abanos si cedru de honduras ori mahon pt gat.

 39. Ionut Says:

  am fost la Hora ieri si mi-am cumparat Regunul 🙂 Suna foarte-foarte fain, are un timbru amplu si cald si e parca mai usor de manuit decat cea anterioara, cel putin cand vine vorbz de bareuri. sunt constient insa ca sunt inca departe de a sti scoate tot ce are mai bun din ea. o intrebare: este normal sa se dezacordeze la cateva zeci de minute sau ore de cand a fost strunita? mi s-a zis ca pana se aseaza corzile, poate trece o saptamana.. se pare ca una din corzile de nailon ar trebui schimata deoarece au inceput sa se desire.. am cumparat totodata si niste corzi savarez + un metro tuner cu higrometru si termometru. e super!

 40. guitarschizofrenic Says:

  pt Ionut. e bine ca ai luat coarde noi. si e normal sa se dezacordeze asa cum spuneai si tu „pana se aseaza”. conteaza si cum sunt puse pe chitara coardele de „plastic”. sunt mai multe metode de a le „aseza” pe chitara, cauta tutoriale pe net ca sunt o gramada si incearca sa vezi care ti se potriveste mai bine.

 41. Gabriel Harapescu Says:

  pentru Ionut : Ma bucur ca v-a place acest model, Regun, privitor la corzi guitarschizofrenic a completat la obiect acest subiect, chitara este ca o masina noua (acest lucru i-am spus si Dlui Ionut cand a venit la fabrica), un set de corzi nou poate crea anumite dezamagiri la inceput, pana se face „rodajul” poate uneori nu te incanta, dar dupa ceva „cantare” se shimba impresia. nu vreau sa ma laud ca sunt atotstiutor in aceasta privinta, dar incearca sa asculti mai multe pareri si sa iei ce este mai bun. (am vazut ca uneori aveati ceva ezitari in momentul in care incercati chitarele, dar cred ca totusi ati trecut peste acel „prag” si ati avut incredere in aceasta chitara, si Dl Cruceru, dupa cum v-am spus a incercat 2 chitare timp de 1 ora si ii era destul de greu de ales – Dl Cruceru poate confirma ce am scris aici). Acordorul cumparat de Dumneavoastra este cel mai complet model la acest moment, va va ajuta sa masutari temperatura, umiditatea, are mai multe functii.

 42. Gabriel Harapescu Says:

  si cutie a luat Dl Ionut, una usoara de transport, Dl Cruceru le cam stie … 🙂 deja este un obisnuit al casei, stie cam ce face HORA

 43. Ionut Says:

  multumesc, D-le Cruceru, pentru toate materialele utile postate si pentru raspunsurile de pe forum prompte si practice. da, am si cutie, una din material textil la exterior, care mi s-a parut usoara si practica avand si un compartiment interior, o caseta mica in care pot sa pun corzile, acordorul si alte mici ustensile, precum si unul exterior in care pot tine partituri. voiam sa mai intreb ceva. e normal sa se fileze coarda de palstic mi? se trag fire din ea, ma gandesc daca nu cumva grifurile metalice sunt insuficient polizate si irita un pic coarda.. ce s-ar putea face?

 44. Ionut Says:

  despre youtube, inca nu ma simt pregatit, am incercat sa inregistrez ceva, insa calitatile tehnice ale inregistrarii nu sunt cele mai bune, in plus am cam multe pe cap in perioada asta si prefer ca in momentele libere sa mai exersez 🙂

 45. Gabriel Harapescu Says:

  daca vi se pare ca unele taste ar putea sa „jeneze” coarda / corzile puteti face mici ajustari, in sensul ca le puteti slefui cu hartie abraziva de granulatie mare(minim 800) pana la nivelul dorit de Dumneavoastra. Privitor la desprinderea filajului corzii, se poate sa fie un defect din fabricatie al fabricantului corzii. acest lucru este destul de rar, daca Dumneavoastra considerati ca una din taste afecteaza corzile puteti executa operatia de mai sus (cu hartia de slefuit)

 46. Ionut Says:

  @Gabriel Harapescu
  o sa incerc sa vad cum se comporta cu o coarda noua si apoi am sa iau masuri. mersi de sugestie

 47. Gabriel Harapescu Says:

  am gresit cand am spus granulatie mare, ma refeream la „mare” la tipul de granulatie adica minim 800, sa nu ma intelegeti gresit, sa fie cat mai fina, o coala de granulatie de 2000 abia daca su\imtiti ceva la mana cand o atingeti, deci sa fie cifra de cel putin 800 daca nu 1000,k scuze pentru prima afirmatie, eram dator cu rectificarea

 48. Ionut Says:

  am schimbat coarda ieri si deocamdata nu mai sunt probleme. mai mult ca sigur ca era o coarda defecta si nu chitara era de vina. cat despre polizatul cu hartie abraziva pe o chitara in garantie mi se pare destul de hazardat, foarte bun sfat, d-le Harapescu :p… in rest, chitara incepe sa sune din ce in ce mai bine. studiez acum preludiul de la suita nr 1 pt violoncel de bach, care este my all time favorite, dar cred ca imi va lua mai bine de un an pana o sa o stapanesc..

 49. guitarschizofrenic Says:

  pt.Ionut, daca schimbi corzile e bine sa le schimbi pe toate, pt. ca difera tensiunea si diametrul si asta face sa sune „diferit”! referitor la polizatul cu hartie abraziva nu te incumeta inainte sa te documentezi cat de cat despre setarea coardelor pt ca poti afecta intonatia. preludiul din prima suita de violoncel is my favorite to! nu e asa de complicata piesa, mai greu e cu interpretarea. ce transcriptie ai?

 50. guitarschizofrenic Says:

  linkuri pentru partituri se pot gasi pe net dar sunt trascriptiti aiurea facute de amatori, iar pentru chestiuni mai serioase exista legea copyright si nu „prea” se pot pune pe net (cu toate ca se gasesc!). pentru preludiul de violoncel eu am cateva transcriptii cea mai reusita fiind a lui Duarte pentru ca respecta in mare parte partitura originala (versiunea este insa in re) si adauga doar ceva basi pe ici pe colo. mai exista o versiune cantata cea a lui Ponce dar are prea multe note in plus, Ponce aproape ca a construit o alta voce in bas (pe asta nu o am). daca cineva vrea partitura sau altele pot sa le trimt pe mail.

 51. Gabriel Harapescu Says:

  intradevar, interventia cu hartia abraziva se poate efectua de un cunoscator, care stie sa isi „modelleze” chitara. Sunt unele persoane care nu sunt multumite de unghiul de inclinare a capetelor tastelor de pe grif si care intervin pentru modificarea acestui unghi (la fabrica se face cu un dispozitiv care face toate capetele sa aibe acelasi unghi). Mai sunt si alte operatiuni care se pot face, eventual daca este nevoie puteti sa postati solicitarile Dumneavoastra aici si va voi raspunde. Dupa cum m-am gandit , a fost o problema cu coarda din fabricatie, acest lucru nu trebuie sa descurajeze de la inceput un proaspat proprietar de chitara, indiferent daca este o chitara facuta la Reghin sau nu (acest lucru se poate intampla si la alte marci), o problema de acest gen nu trebuie sa te puna pe ganduri ca respectiva chitara ar avea vreun defect, este o pura intamplare. (si la o masina noua nu cred ca dupa ce se uzeaza primul rand de cauciucuri te vei uita sa pui aceeasi marca…).

 52. Ionut Says:

  @GS transcrierea dupa care studiez este tot a lui john duarte. imi pare rau numai pentru ca nu am descoerit-o un pic mai devreme. m-am apucat de chitara doar in urma cu 5 luni, asa ca intelegi de ce mi se pare inca dificil preludiul din suita nr 1, care are un grad de dificultate 5. pana acum nu am invatat decat romanta anonima si lagrima de tarega + un pic dintr-un bourree tot de bach.

  @MD am gâsit partitura pe http://www.scribd.com care este un youtube al documentelor, se pot descarca, insa nu stiu cum sta cu legea copyrightului. se gasesc o multime de chestii si nu numai partituri, din aproape orice domeniu al cunoasterii. mai folosesc si un alt sait – http://www.guitarmasterclass.net, care este cu plata, dar ai tablaturi (uneori si partituri cu digitatie cum este cazul preludiului) si filmulete cu profesori care iti arata bucatica cu bucatica cum se canta. e vorba de ceva modic, am facut un abonament cu $30 pe trei luni, dar daca se plateste pe tot anul sau unlimited iese mult mai ieftin/luna. probabil ca asa ceva ste bun numai pentru incapatori, pe mine deci ma ajuta 🙂

 53. Ionut Says:

  o intrpretare foarte faina a preludiului de catre per olof kindgren

 54. guitarschizofrenic Says:

  pt. Ionut, mersi mult de tot!!! partituri pe scrib, la asta nu m am gandit cu toate ca tot umblu pe acolo. mersi mult de sfat, am gasit ceva transcripti de ale lui Takemitsu pe care le caut de mult timp.

 55. guitarschizofrenic Says:

  pt. domnul Marius Cruceru. eu am inteles si de asta nu am pus nici un link. imi cer scuze pentru interventia de mai sus.

 56. Gabriel Harapescu Says:

  cu scribd-ul ….. cam la limita legal vorbind, ideea e sa nu incercati sa „vindeti” ceva materiale de acolo, in primul rand nu este moral – si apoi legal – oricum sa fii cu un pas inainte de ceilalti asta inseamna si putere (eventual) si bani (tot eventual 🙂 ). Si apoi stiti cum se spune, tot ce este mai placut in viata ori este ilega, ori este imoral, ori ingrasa, cele trei variante se potrivest la orice

 57. Ionut Says:

  intr-adevar si pe mine ma framanta problema copyrightului.. cei de pe guitarmasterclass.net sunt „curati” din cate mi-am dat sema, aici nu imi fac probleme. nu ati vrea sa-mi dati si mie saitul ala unde se pot cumpara partituri cu 99 de centi? eu am mai gasit si alte saituri care vand, dar ceva mai scumpe..

 58. Gabriel Harapescu Says:

  http://www.chitara.ro/instrumentsforsale.htm

  doar atat !

 59. Gabriel Harapescu Says:

  http://www.cnet.ro/2007/04/29/lectii-de-chitara/

  another one, poate pentru unii este folositor (poate daca ma gandesc sa ma apuc sa invat sa cant la chitara poate fi bun si pentru mine – daca imi trec atatea chitare pe mana…. poate ma molipsesc si eu 🙂 )

 60. Ionut Says:

  multumiri pt linkuri d-lui Harapesc si pt sugestia cu google d-lui Cruceru

 61. Ionut Says:

  si eu am cumparat acelasi tip de corzi, am sa le pun cat de curand 🙂

 62. Ionut Says:

  @MC da, confirm, suna foarte fain.. 🙂 la cat timp trebuiesc oare schimbate niste corzile la o chitara? citisem eva ca la fiecare trei luni in medie, ce parere aveti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: